Ez leginkább egy konzultációs blog.
Tájékoztatásként a névjegyem és a szolgáltatás leírása, hogy mégis ki vagyok és mit kínálok.
Amennyiben úgy érzi, szüksége lenne némi támogatásra, segítségre, közvetítésre, kapcsolati- vagy egyéni- vagy függőséggel kapcsolatos konzultációra, hasznos lehet az elérhetőségem. Sokat számít, ha nem egyedül küzd...

2024. április 16.

Kapcsolat – családommal

A családunkban élünk és a családunk bennünk. Meghatároz minket hogyan vagyunk és hogyan voltunk a többiekkel, mit kaptunk és adtunk. A családunk alakított és mi a családunkat. Olykor a jelenléttel, máskor a távolléttel. Amikor velünk voltak családtagjaink és amikor nem voltak velünk – no meg az sem mindegy, hogy ez hogyan történt. 

A meghatározó kapcsolataink beépülnek, a családiak különösen. Lehet ez szoros, laza, rugalmas, merev, egyoldalú, kölcsönös, támogató, követelő, felszabadult, feszült, kontrolláló, bizalmas, büszke, irigy, versengő, kiegyensúlyozó, közvetlen, körülményes, felmentő, hibáztató, büntető, jutalmazó… Ráadásul mikor milyen, változatos következetességgel és állandósággal. Hiányozhat is egy kapcsolat, fájóan, máskor pont megnyugtat, hogy nincs meg a nem kívánt kötelék. 

Többnyire sejtjük milyen viszonyt szeretnénk, esetleg el is képzeljük, de nem mindig alakul úgy. Adódhatnak szerencsétlen megnyilvánulások, bármelyik részről, amiket aztán nehéz rendbe tenni. Ha meg ezek betokosodnak, úgy maradnak csak tovább fajulnak. Van, hogy hosszú idő után derül ki, valami banális félreértésről volt szó, tulajdonképpen senki nem akart senkinek rosszat. Jó esetben kiderül.

A család azért egy misztikus kapcsolat is. Leginkább vérség köt össze, de e nélkül is nagyon erős kapocs egy családi viszony. Felelősek vagyunk egymásért, részei vagyunk egymás életének. Családon belül vannak olyan jogaink, lehetőségeink, kiváltságaink, amik kívülállók felé nincsenek. Nem nagyon lehet kiesni a családból, ennek minden jó és rossz következményével. 

Érdemes családi viszonyainkat tudatosítani, ezzel kalkulálni, hiszen egyszerre korlát és lehetőség is számunkra. És a többiek számára is.