Ez leginkább egy konzultációs blog.
Tájékoztatásként a névjegyem és a szolgáltatás leírása, hogy mégis ki vagyok és mit kínálok.
Amennyiben úgy érzi, szüksége lenne némi támogatásra, segítségre, közvetítésre, kapcsolati- vagy egyéni- vagy függőséggel kapcsolatos konzultációra, hasznos lehet az elérhetőségem. Sokat számít, ha nem egyedül küzd...

2023. október 27.

ha november, száraz

Lassan itt a november, és nem feltétlenül lesz szárazabb az októbernél. De aki akarja, szárazabbá teheti.

Lassan évtizedes a kezdeményezés, így akár már hagyománynak is tekinthető kihívásról van szó. Merthogy a mérsékelt, társasági fogyasztóknak is kihívás egy hónapig absztinensnek lenni. Akinek meg gondja van valamilyen szerrel vagy szokással – országunkban jellemzően alkohollal –, annak bizony komoly próbatétel. Figyelni, tudatosnak lenni, abbahagyni a megszokott viselkedést. Fegyelmet, energiabefektetést kíván ez.

Egy hónap hosszú idő, akár egy szokás is beépülhet vagy leépülhet 30 nap alatt. Ami eleinte nagy kísértés, komoly vonzerő, akár sóvárgás a hetek során mégiscsak elkezd kopni. És jönnek a tapasztalatok, hogy van élet, akár elég jó minőségű élet is a szer nélkül. Egyre kevésbé kell erőből megállni, eldönteni, szabályozni. Már más is bejut a gondolataink közé, nem csak a kívánás, kissé kijjebb nyílik a világ. Szabadabbak leszünk, új dolgokkal próbálkozhatunk.

Egy hónap már teljesítmény. A végén meggondolható a hogyan tovább. Mennyire nehéz fenntartani elért eredményeinket, mennyivel érezzük jobban vagy rosszabbul magunkat, megéri-e? És ha igen, mi kell hozzá? Ha nem maradunk absztinensek, a tapasztalat akkor is megmarad, hogy milyen volt, hogy sikerült? Melyik része volt nehéz és mi ment simán? Egy hónapot megérhet egy ilyen tapasztalat.