Ez leginkább egy konzultációs blog.
Tájékoztatásként a névjegyem és a szolgáltatás leírása, hogy mégis ki vagyok és mit kínálok.
Amennyiben úgy érzi, szüksége lenne némi támogatásra, segítségre, közvetítésre, kapcsolati- vagy egyéni- vagy függőséggel kapcsolatos konzultációra, hasznos lehet az elérhetőségem. Sokat számít, ha nem egyedül küzd...

2024. március 17.

Európai értékek: Demokrácia

 Az Európai Unió a következő értékeken alapul:

Demokrácia

Az EU működése a képviseleti demokrácián alapul. Az európai polgárokat automatikusan megilletik bizonyos politikai jogok. Minden nagykorú uniós polgár választásra jogosult és választható az európai parlamenti választásokon. Az uniós polgárok a lakóhelyük szerinti országban vagy származási országukban szavazhatnak vagy indulhatnak jelöltként a szavazáson.

A demokrácia jó. Nem éppen problémamentes és vannak helyzetek, amikor más forma hatékonyabb lenne – de alapvetően korrektnek tűnik. A méltósággal és a szabadsággal elég jól összefér, hogy választó és választható vagyok. Méltatlan és szabadságnak sem nevezhető, ha nincs beleszólásom környezetem dolgaiba vagy lehetőségem részt venni a közéletben. 

A demokrácia a felnőttek játéka. Ahhoz, hogy öntudatos állampolgár legyek feladatom tájékozódni, képbe kerülni és a manipulációkat kezelni. Felelősségem, hogy kritikus legyek, különösen az aktuális hatalommal szemben – hiszen helyzetéből adódóan leginkább az ő érdeke és neki vannak is meg az eszközei, hogy megtévesszen, félrevezessen, befolyásoljon. Felnőttnek lenni azt jelenti, hogy figyelem, számon tartom és számon is kérem a társadalmi történéseket, intézményeket, élek jogaimmal és képviselem magamat és ha kell másokat – főleg azokat, akik valamiért nem képviselik magukat.

Minden államformában, de bármilyen közösségben is el kell dönteni, ki hozzon döntéseket. Vagyis ki képviselje az érdekeimet, lényegében engem – vagy én kikek képviselhetek. Ezért vannak a  meghatalmazott képviselők. Hiszen a többségnek más dolga van, neki meg ez legyen a dolga. A demokrácia így a bizalomra épül, megbízunk a képviselőnkben – és az ellenőrzésre is, hiszen figyelünk rá és ha valamiért nem jól képvisel minket, leválthatjuk. Pont így vagyunk mindketten felnőttek, egyenrangúak. 

A politika tehát normálisan nem felettünk vagy nélkülünk történik. Ehhez viszont kell, hogy tudjuk, a pályán vagyunk, nem a lelátón. Nem szórakoztató műsor zajlik, ahol csak szurkolnunk kell, hanem a mi társadalmunk alakul folyamatosan. Visszahat ránk és mi hathatunk rá. Azzal, hogy figyelünk, szóvá teszünk, kezdeményezünk, részt veszünk, csatlakozunk, elhatárolódunk stb. 

A családban van dolgunk, feladatunk. Egy közösségben is. A társadalom is csak akkor a miénk, ha jelen vagyunk benne. Hiszen mégiscsak a mi életünkről szól…