Ez leginkább egy konzultációs blog.
Tájékoztatásként a névjegyem és a szolgáltatás leírása, hogy mégis ki vagyok és mit kínálok.
Amennyiben úgy érzi, szüksége lenne némi támogatásra, segítségre, közvetítésre, kapcsolati- vagy egyéni- vagy függőséggel kapcsolatos konzultációra, hasznos lehet az elérhetőségem. Sokat számít, ha nem egyedül küzd...

2024. április 28.

Kapcsolat - a társadalommal

Klasszikus, hogy a többieknek könnyű, mert ők sokan vannak, én meg csak egyedül vagyok. Viszont mindenki elmondhatja ezt, úgyhogy sok egyedül levő emberről van szó. Közben mégiscsak az én feladatom, hogy kialakítsak valami viszonyulást akár egyénekhez, akár csoportokhoz – valamilyen praktikus vagy sztereotip jellemzők szerint tagolva –, akár mint masszához, így egyben: a többiekhez. 

A többiek, akik elsősorban nem én vagyok, másrészt nem a párom és nem is a családom. Változatos közelségi-távolsági viszonyban lehetek velük, hiszen egyesek lényegesebb, akár meghatározó jelentőséggel rendelkeznek életemben, mások pedig tulajdonképpen jelentéktelenek. Egy-egy napunkban is sokan előfordulnak. Olykor szükségem van rájuk és nekik is rám, máskor csak úgy találkozunk. Érezhetően valami rendszer részei vagyunk, nem teljesen véletlenszerű – akár többszöri, rendszeres – felbukkanásunk egymás életében. Mikor mennyire látható át persze ez a rendszer, sőt rendszerek kölcsönhatása ez, vagy ilyesmi. 

Viszont ha már itt ez a rendszer, illik azt rendeltetésszerűen igénybe venni – ami nem mindig egyértelmű, mi is a rendeltetése, szabályai. Valamint alkotórészként feladatunk annak működtetésén túl az alakítása, esetleg javítása is. Nem csak tehetetlen alkatrészként vagyunk itt. Hatunk, visszahatunk kisebb-nagyobb környezetünkre kisebb-nagyobb mértékben. Aktívan, de akár passzívan is, ahogy liturgikusan hangzik: gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással. Talán hozzá tehetnénk még: fogyasztással – fogyasztói társadalmunk alapműköd(tet)ésével. 

Hatunk hát a világunkra, a társadalmunkra, hiszen mindenképpen jelen vagyunk. Viszont akkor, már amennyire lehet, legyünk itt tudatosan. Ha már hatunk, akarjunk is hatni. A közelebbi-távolabbi többiekre, alakítva ezt az egészet, hogy egy – számunkra mindenképpen, de vélhetőleg mások számára is – élhetőbb, méltóbb, jobb hangulatú világ legyen.